Afganistan: Sosyal Medyada Müslüman veya Gayri Müslüman

on Friday, July 27, 2012

Afganistan: Sosyal Medyada Müslüman veya Gayri Müslüman

Afganistan’ın bir Müslüman ülke olduğu yıllardır kargaşa içinde.Genç Afganlar savaş ve politikal istikrarsızlık ile sıkışmış durumda. Amerikan ordusu barış adına(!), aslında kendi insanları için, içinde çocukları ve kadınları da içeren binlerce masum Müslümanı öldürdü. Bu durum milletlerde psikolojik sorunlara neden olur ve stabilize edilebilmesi için zamana ihtiyacı var. Fakat artık Afkan gençleri değişiyor.

Haber ajansına göre, Afganistan’da teknoloji kullanımı hızlı bir artış gösteriyor. Afganistan’da modern teknoloji yasaktı ve sadece gayri-Müslümlerin internet kullanılması düşünülüyordu. Geçen yıl Arap Baharı bütün Müslüman Dünyasına sosyal medyayı kullanmak ve onun önemini farketmek için bir çağrıydı. Sosyal medya kitle iletişiminin en iyi kaynağıdır. Afganistan’daki Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid’e göre internetin Gayri-Müslüman amaçlarla kullanılması durumunda yine internet yine yasak olacaktı. Fakat artık sosyal medyanın halkla ilişkiler aracı olarak kullanımı artmaktadır.

Artık liderler sosyal medyaya Afgan halkı ve yabancılar arasında iletişim kurmak için faydalı bir yol olarak bakıyor. Bu nedenle Facebook’un kullanımı da artıyor. Artık sosyal medyanın kabul görmek ve kendi kendi kültürlerini yaymak için bir araç olduğunun farkındalar.

Yaveri Homayoon Haqbeen tarafından ” deneyimli bir Afkan figürü olan Abdül Raşit Dostum’un – artık resmi Facebook ve Twitter hesabı olan eski bir savaş ağası – sosyal medyanın Arap Baharındaki rolüne ikna olduğu ” söylendi.

Şimdiye kadar çok az insan internete ve bilgisayara erişebiliyordu ama artık internete ve bilgisayara erişebilen insanların sayısı daha hızlı bir şekilde artıyor çünkü Taliban yanlısı çağda düşünülenin aksine sosyal medyanın Gayri Müslümlükle ilgili bir şey olmadığı anlaşıldı.

Afgan kadınlarının internet kullanma oranı çok düşük. Afganistanın başkenti Kabil’de internet kafeleri var fakat kadınlar erkekler nedeniyle rahatsız olduklarından kullanmıyorlar. Kadınların da internete erişimi olmalı ve onlar da interneti öğrenmek için gelmeliler. Sosyal medya, dünya çapında insanların eğitiminde önemli bir rol oynayabilir.

You can Read This Article in English Here

0 comments: