İstanbul Camileri

on Saturday, January 12, 2013

Kültür ve sanat şehri olan İstanbul, birbirinden güzel camileri ile İstanbul’un kültürüne katkı sağlamaktadır.

İstanbul camileri,  muhteşem mimarileri, gökyüzüne uzanan minareleri, tarih ve kültür açısından İstanbul’un en önemli tarihi eserlerindendir.

En bilinen camiler ise;

Sultanahmet Camii

17.yy da Sultan I.Ahmet tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii, tarihi yarımadada muhteşem mimarisi ve 6 minaresi ile şüphesiz İstanbul’un ve dünyanın en güzel mimari yapılarından ve camilerinden birisidir.

bluemosq Sultanahmet meydanının ve tarihi yarımadanın en görkemli ve her yerden görünen camiisi olan Sultanahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında 14 yaşında padişah olan I.Ahmet tarafından Sinan ekolünden gelen Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Muhteşem İznik çinileri ile süslü olan Sultanahmet Camii’ne mavi çinilerinden dolayı “Mavi Camii” de denilmektedir.

Dünyadaki tek 6 minareli camii olma özelliğine sahip Sultanahmet Camii, 16 şerefeli, 23.5 metre çapındaki ana kubbe üzerinde ve 5 metre çapındaki ayakları üzerinde yükselmektedir.

istanbul3Ortaköy Camii

Ortaköy Camii, İstanbul’un en güzel camilerinden birisidir.

Ortaköy semtinde İstanbul Boğazına nazır bir konumda bulunan ve 19.yy da Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Ortaköy Camii, en popüler İstanbul fotoğraflarında da yer almaktadır.

Süleymaniye Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın onuruna Mimar Sinan tarafından 1550-1557 yılları arasında yapılan Süleymaniye Camii de muhteşem mimarisi ve İstanbul’a hakim konumu ile ziyaretçilerin büyülemektedir.
suleymaniye-mosque
Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örnekleri arasında sayılır. Mimar Sinan, “Kalfalık dönemi eserim” dediği Süleymaniye Camii’nin içerisindeki akustiği farklı teknikler kullanarak mükemmel hale getirmiştir. 53 metre yüksekliğinde, 26.5 metre çapındaki merkezi kubbeyi, fil ayağı denilen dört büyük paye taşır. Ana kubbe, Ayasofya’da da görüldüğü gibi, iki yarım kubbeyle desteklenir.

Cami avlusunun dört köşesinde bulunan dört minare, Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü Osmanlı padişahı olmasını, camilerdeki toplam on şerefe ise Osmanlı’nın onuncu padişahı olmasını simgeler. Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi’ni gören, ortadaki en yüksek tepede yer alan külliye; cami, medreseler, darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, hamam, tabhane, kütüphane ve dükkânlardan oluşur. Sultan Süleyman’ın ve Mimar Sinan’ın türbeleri de bu külliyede yer alır.



View the
Original article

0 comments: