Batıdaki İslam Algısı ve İslamofobi

on Friday, January 18, 2013

Öncelikli olarak şunu vurgulamak gerekir ki toplumların algıları onları maniple eden medya unsurlarından başka bir şey değildir. Bu unsurlar ister görsel, isterse de yazılı basın olsun insanların zihinlerini formatlayarak yeni bilgi edinmelerini sağlayabilirler.

Özellikle 11 Eylül saldırıları ve İngiltere’deki metro saldırılarının ardından dünyanın iki büyük gücü olarak sayılabilecek ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında islam karşıtı bir algı oluşturuldu. Bunun yanında bir diğer güç olan Rusya’da da çeçen direnişçilerin yapmış oldukları eylemlerle İslam karşıtı düşünce neredeyse dünyanın tüm önde gelen ülkelerine başarıyla ekildi ve İslam eşittir terörizm şeklinde bir algı oluşturuldu.

Emperyalist devletlerin sıkça uyguladığı methodlardan birisi olan böl ve parçala (divide and conqueror) ilkesi sayesinde bir çok müslüman ülkede karmaşa hali oluşturuldu. Bu durum müslümanları birlik olmaktan uzaklaştırıp küçük parçalara ayırarak mücade etme yoluna itti. Bir türlü birleşemeyen birçok küçük islami örgüt, savaşların verdiği psikolojik buhranla da çoğu zaman tamamen İslamdan uzak eylemlere meyil eder oldu. Bu eylemlerden birisi olan “canlı bomba” yöntemi yüzünden islamiyetin imajı çok kötü bir şekilde zedelendi.

İslam ülkelerinin sürekli savaş ve karmaşa hali içerisinde olması daha doğrusu bunun içerisine itilmeleri tesadüfi olarak gelişen bir unsur değildir elbette. Gerek kaosla, gerekse de medyada körüklenerek insanların içerisine ekilen islamofobi gerek ABD’de, gerekse de Avrupa’da değişik şekilde ortaya konuluyor. İnsanlar müslümanları sevmiyor, onları terörist ilan ediyor, kendilerine karşı nefret konuşmaları, nefret saldırılarında bulunuluyor. Her ne kadar devletler bunlara tolerans göstermiyor şeklinde bir görüntü olsa da, medyada yansıtılan unsurlar bunun bilinçli bir harekat olduğunu gösteriyor. ABD’nin en sevilen çizgi dizilerinden biri olan Family Guy’da sürekli olarak müslümanlar terörizmle bir olarak anılıyor ve bu şekilde bir algı ortaya konmaya çalışılıyor.

Gerek medya, gerekse de askeri güçlerle ortaya konulan islam karşıtı harekat hızla zirveye çıkıyor. Müslümanlar olarak yapılan saldırının hedeflerini ve amaçlarını iyi bir şekilde analiz edip ona karşı bir savunma sistemi ortaya koymamız gerekiyor. Aksi taktirde bilinçsiz olarak yapılan savunmalar islama karşı saldırıda bulunanların ekmeklerine yağ sürüyor, onların tuzaklarına düşülmesine sebebiyet veriyor. Bu hususlarda tüm islam aleminin azami bir dikkat sarfetmesi gerekiyor.



View the
Original article

0 comments: