İslam ve Muhafazakarlık (1)

on Sunday, January 20, 2013

conservativeİslam ve muhafazakarlık kavramları sıkça birbirine karıştırılır. Mutlaka her ülkede bulunan ve muhafazakar olarak nitelendirilen grup (conservative) o bölgede hakim olan dine bağlılıkta bulunur. Örneğin ABD’li muhafazakarlar hıristiyandır, türkiye’dekiler ise müslümandır. Muhafazakarlık genel itibariyle toplumsal kökenlerine sahip çıkma dürtüsüyle oluşur. Duygusal bir eylemdir, mantıksal bir seçim değildir. Sürekli olarak kökenlere, örflere adete sahip çıkılır. Bununla da yetinilmediği gibi diğer insanlara baskıda bulunulur. Şerif Mardin’in tespitini yaptığı “mahalle baskısı” olgusu buradan yola çıkmıştır. “Mahalle baskısı” muhafazakar icadıdır.

Ülkemizde muhafazakarların müslüman olmasının nedeni tamamiyle bir tesadüften ibarettir. Türk toplumu genel itibariyle önceden müslüman olmasıyla alakalıdır. Eğer eski türkler muhafazakar olsalardı, dinlerini değiştirip islamı seçecek kadar cesur olmasalardı türkler hiçbir zamanla islamla tanışmamış olacaktı. İşin ironik tarafı da işte burada yatmaktadır. Eğer türklerin ataları muhafazakar olsaydı Allah’a tapmak yerine gök tanrı’ya ibadet edecektik. Dolayısıyla muhafazakarlık gelişim ve değişimin önünü tıkayan klasik, düşünce ve mantıkla alakası olmayan, sadece ve sadece dürtüsel olarak geçmişi savunan bir sistemden başka bir şey değildir. Bir muhafazakar sekülerse sekülerizmi, aleviyle aleviliği, hıristiyansa hıristiyanlığı korur. Yapı itibariyle muhafazakalıkla islam arasında hiçbir organik bağ yoktur. Yeryüzündeki bütün muhafazakarlar korumacı, değişimden korkan ve mantıktan uzak bireylerdir.

Eğer ki Hz. Muhammed (S.A.V) Mekke ve Medine’deki muhafazakarlığı kırmasaydı insanlar Allah’a inanmak yerine eski putlarına tapmaya, kızlarına işkence yapmaya devam edeceklerdi. Eski inanışlarından kopmayacaklardı. Mekke halkı cehalet içindeyken içinde bulundukları durum muhafazakarlıktan başka bir şey değildi. Değişmek istemiyorlardı, atalarının inançlarından kopmak istemiyordı. Şimdi lütfen söyler misiniz, muhafazakarlık gibi bir sistemi nasıl oluyor da islamla bir tutabiliyorsunuz? ABD’deki hıristiyan da muhafazakar, mekke’deki eski zamanın puta tapanları da muhafazakar, güneşe tapan ilkel kabileler de muhafazakar. Bu anlayışın islam ile herhangi bir alakası olabilir mi?

 



View the
Original article

0 comments: